Снимка БулфотоНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе смут сред лекари и болници с намерението си

...
Снимка БулфотоНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе смут сред лекари и болници с намерението си
Коментари Харесай

НЗОК иска лекари и болници да връщат пари, които им е превела като компенсация

Снимка Булфото

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе ужас сред лекари и болници с желанието си да ги накара да връщат част от парите, които им е превела за времето на изключителното състояние като отплата за понижената им активност.

Тъй като профилактиката, плановите интервенции и други действия бяха спрени повече от месец, НЗОК се контракти с сътрудниците ѝ – лекари, зъболекари, болници, лаборатории и други да им заплати 85% от предстоящите приходи, пише  Mediapool .

За месец март болниците са изработили 155 млн. лв. и още 7 млн. лева НЗОК им е доплатила като отплата за понижената в изключителното състояние активност. По същия метод личните лекари са обезщетени с 2.5 млн. лева, лекарите експерти в извънболничната помощ - с 6 млн. лева, зъболекарите с 4 млн, лабораториите – с близо 3 млн. лева

Някои болници не регистрират понижение на активността в кризата, дори в противен случай – надвишили са си лимита с до 150%, излиза наяве от стенограмата на последното съвещание на НЗОК от 27 април. Оказва се да вземем за пример, че доста от санаториумите за рехабилитация са работили на цялостни обороти в изключителното състояние, макар че имаше възбрана за работата им от здравния министър. Заради това, че са отчитали активност през този интервал шефът на НЗОК проф. Петко Салчев оповестява, че ще направи инспекция в тях. Други болници въпреки че са с понижена активност през март са отказали да получат обезщетения над това, което действително са изработили. Няколко болници на първа линия в битката с Covid-19 пък са поискали в писмо до шефа на НЗОК да си получат 100% вместо 85% от сумите, с цел да си покрият разноски по преустройството и разкриването на спомагателни кревати за лекуване на пациенти с ковид. Това са " Пирогов “, ВМА, " Св. Анна “, " Александровска “, " Проф. доктор Ст. Киркович “ – Стара Загора и " Света Петка “- Видин. Касата утвърждава да им отпусне в допълнение близо 2. 4 млн лева, с цел да си получат цялостните суми и да не се постанова да понижават заплати на личен състав, с цел да си покрият другите разноски.

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева обаче изяснява, че в случай че зад получените от договорните сътрудници суми в този момент, не стои действително осъществена активност, в следствие ще би трябвало да ги възвръщат.

“Този, който работи, той ще получи 100% от направената сума. Ние за действително регистрирана и осъществена активност заплащаме 100% от осъществената сума “, споделя тя. Лекарите и болниците с понижена активност през март получават 85% от това, което са отчели през януари и февруари. С концепцията обаче, че след това ще възстановят тези средства, изяснява Начева. Управителят проф. Салчев също разяснява, че парите би трябвало да се изработят, т.е. не могат да се дадат просто по този начин без против тях да стои осъществена активност.

Засега не е ясно дали след разхлабването на ограниченията и възобновяване на естествения ритим на работа на болниците и лекарите, те ще могат да си " наваксат " и в последна сметка да " да оправдаят " към този момент платените им суми, с цел да не се постанова да връщат пари.

Партньорите не считат да връщат пари

Намеренията на НЗОК обаче изненадаха и ядосаха лекарите и зъболекарите, които оповестиха, че не имат намерение да връщат пари. Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров съобщи пред Mediapool, че в подписания с НЗОК анекс няма условие за възобновяване на средства, а е записано единствено, че би трябвало да се съблюдава рамката на бюджета. Той отхвърли повече мнения под претекст, че Надзорният съвет е този, който би трябвало да изяснява какво има поради.

Преди това пред профилирания уебсайт Zdrave.net. Маджаров сподели, че Лекарският съюз сигурно няма да разреши да се удържат пари.

Той напомни, че това са пари от бюджета на болниците, първичната и профилираната помощ и лабораториите, който към този момент бил разпределен.  “Не единствено че не получават повече, ами получават по-малко. Предвидени са 100%, а дават 85%, по какъв начин тъкмо ще се наруши бюджетът? Хем в този момент понижаваме с 15%, хем след това ще си ги взимаме “, разяснява той. По думите му механизмът, по който ще бъдат регистрирани тези средства, към момента не е направен. Има разновидности, които ще бъдат разисквани след края на изключителната епидемиологична конюнктура. Това можело да стане в това число с нараснали цени за активността, само че никога не можело да е с удръжки. Маджаров разяснява, че няма по какъв начин през септември да се удържат суми, дадени напролет.

“Възмутен и сърдит съм! Никъде, но на никое място, в анекса и методиката за възнаграждение на договорните сътрудници на НЗОК в изискванията на изключителното състояние не е упоменато " връщане на пари "? Никъде! ”, разяснява ръководителят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) доктор Николай Шарков във Facebook.

“С тези 4 млн. за дентална помощ резервираме нежната непоклатимост на денталната грижа в изискванията на Covid-19 пандемията при изискване, че страната, макар десетките настоявания от страна на БЗС, даже не се погрижи за безплатно обезпечаване на лекарите по дентален помощ с персонални защитни средства, макар, че и ние сме на първа линия. С Българския лекарски съюз сме единни в мнението, че няма да връщаме пари, изключително сега, когато за едрия бизнес се дават пари - 60/40, за други бизнеси се дават помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се вършат съществени финансови отстъпки и т.н ”, разяснява Шарков.

“Като сме възпитани и не крещим, не значи, че могат да ни тъпчат и да вършат каквото си желаят с нас! Няма да връщаме пари! Ако се наложи - ще излезем на улицата! ”, сподели той.

НЗОК плащала за PCR “колкото коства “, цените в лабораториите са двойни

На съвещанието на Надзорния съвет поражда и полемика защо НЗОК плаща по 60 лева за PCR тест на болниците и лабораториите, а на частно цената е 100-120 до 160 лева Въпросът слага представителя на пациентите в квотата на надзора Андрей Дамянов от Националната пациентска организация.

“Себестойността на проучванията сме я взели от проф. Кантарджиев и стойностите, които министерството по извършени публични поръчки и в този момент съответно, които идват, сме открили, че съществуват в нашата страна. Тя варира сред 40 лева и 45 лева на тест. И разликата до 60 лева е цената за труда на експерта, който прави самото проучване – вирусолог или микробиолог, или съответният експерт. Съгласувана е с щаба и със експертите в тази област, като себестойност. Защо лабораториите образуват цена от 100 и 200 лева не мога да отговоря ”, дава отговор ръководителя на Надзорния съвет Жени Начева.

Тези проби обаче засягат единствено хората, с направление и ориентирани от РЗИ. Отделно, огромна част от тестванията, с които болниците разполагат и боравят идват от дарения и за тях също пациентите не заплащат. За сметка на пациентите на частно остават проучванията, когато желаят се тестват без да са ориентирани от доктор.

От НЗОК е бил пожелан разбор и подсигуряване на финансиране за към 2 000 теста дневно при цена 60 лева за интервал от 60 дни, което би коствало на касата 7.2 млн. лв..

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза.

Заглушиш ли последните сериозни гласове на дребното останали публицисти, ще чуеш под прозорците си първите разярени крясъци на улицата, а тя не е въоръжена с тефтерче и микрофон, не задава комфортни въпроси и не чака право на отговор от другата страна. А пътят до улицата е къс.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР